De waarde van isolatie

Naast de besparing die voordelige-energie.nl mogelijk maakt op de eenheidsprijzen van energie, biedt isoleren een andere mogelijkheid om de energierekening flink te reduceren. Wanneer een woning wordt geïsoleerd, wordt er in feite een thermische schil aangebracht.

Die schil zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat naar buiten en dat er zo min mogelijk kou van buiten naar binnen kan komen. De mate waarin een woning geïsoleerd is wordt uitgedrukt in een waarde; de RC waarde. Vanuit wetgeving (het bouwbesluit) wordt de RC waarde steeds belangrijker omdat woningen en andere gebouwen steeds duurzamer gebouwd moeten worden. Er moet zuiniger met de energie worden omgesprongen. De warmte die wordt opgewekt met een cv installatie of met een alternatieve warmtebron moet circuleren in het huis waardoor er niet de hele dag hoeft te worden gestookt om het gebouw warm te houden.

Het milieu zal hierdoor dus minder worden belast. Voor nieuwbouwwoningen zijn er voorwaarden gesteld aan de isolatie. Waar vroeger isolatie een ambitie was, staan in het huidige bouwbesluit minimale RC waarden waaraan een nieuwbouwwoning moet voldoen. De RC waarde bij nieuwbouw bedragen minimaal 3,5, bij daken 6 en bij gevels 4,5.

Voor bestaande woningen gelden deze voorwaarden (nog) niet. Maar een investering dak-, muur- of vloerisolatie verdient zich tegenwoordig snel terug. De overheid stimuleert investeringen ten behoeve van verduurzaming aan de hand van subsidies, terwijl een aantal banken korting geven op de hypotheekrente voor duurzaamheidsinvesteringen. Het effect van goede RC-waarden zal ook een positief effect hebben op de marktwaarde van uw woning. De waarde van isoleren wordt dus steeds groter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *