Warmtepomp familie

Waarom een warmtepomp?

In 2015 tekende Nederland samen met 194 andere landen het Klimaatverdrag van Parijs. Het doel van dit akkoord is de opwarming van de temperatuur op aarde te beperken tot maximaal 2 graden Celsius.

De belangrijkste gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde zijn koolstofdioxide, methaan en lachgas.

Afgesproken in het klimaatverdrag is dat deelnemende landen eigen klimaatdoelstellingen formuleren. Een van de doelstelling die Nederland heeft geformuleerd is een reductie van minimaal 95% van broeikasgassen in 2050. De ambitie is zelfs gasvrij!

Een veel voorkomende manier die wordt ingezet om een woning gasvrij te maken is het gebruik van een warmtepomp. Met een warmtepomp verwarm je je huis niet langer met aardgas zoals met een cv-ketel, maar met elektriciteit.

Maar wat doet een warmtepomp eigenlijk?

Een warmtepomp wint warmte uit de bodem, de lucht of het grondwater. Vervolgens zet hij dit om in bruikbare energie om uw huis te verwarmen. Zie onderstaande video:

Wat kost een warmtepomp?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Het verschil bevindt zich in de bron van waar de warmte wordt gewonnen. Over het algemeen is dit (buiten)lucht, Bodem of (grond)water. Maar er bestaan ook hybride systemen. De investering varieert per type, maar ligt grofweg tussen de € 4.000 en € 25.000. Voor een gemiddelde installatie bedraagt de investering  € 15.000.

Wat is de terugverdientijd?

Afhankelijk van de warmtevraag en de aanwezigheid van subsidies ligt de terugverdientijd gemiddeld tussen de 7 en 15 jaar.

Een reactie op “Waarom een warmtepomp?

  1. Pingback: Welke duurzame energiebronnen zijn er? » Voordelige-energie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *